O KONVENCIJI

ZmajKON je šesta internacionalna konvencija fantastike koju u Nišu organizuju

Udruženje ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niški kulturni centar. Konvencija će biti

održana od 16. do 19. maja 2024. godine u prostorijama NKC-a (ulica Stanoja Bunuševca BB,

18000 Niš).

Slika

DOBRO DOŠLI!

Sa novim (sada stalnim) imenom i logom konvencije u izvedbi Boba Živkovića, s ponosom najavljujemo dolazak kanadskog pisca Stivena Eriksona, ilustratora i stripara Igora Kordeja i ilustratorke Jane Adamović, predsednika internacionalnog „Tolkinovog društva“ Šona
Ganera i Mine Lukić Ganer, Boba Živkovića, stalnih učesnika dr Marka Vasića, dr Dejana Ognjanovića itd.


Čekamo vas na svečanom otvaranju, sa mnogim iznenađenjima, u četvrtak 16. maja od 19h u Velikoj Sali NKC-a. Pre toga, 09. maja od 18h – predfestivalska najava i radionica pisanja „ZmajKON kad smo naučili da letimo“ sa našom književnicom Jasminkom Petrović.

Zmajkon 2024 Objava

Istorija festivala

2018
Prvi festival
TolkiNiš 2018
slika festivala

Prvo izdanje festivala fantastike bilo je, većim delom, posvećeno Dž. R. R. Tolkinu, ocu žanra. Program je, u skladu sa idejom osnivača iz našeg udruženja i NKC-a, ugostio umetnike i predavače iz različitih branši – od književnosti, stripa, ilustracija, preko kospleja, filma do prevodilaštva i kritike. Još od TolkiNiša uspostavljeni su „Bazar fantastike“ i „Klub društvenih igara“, kao obavezan prateći program manifestacije.

            Prvi dobitnik nagrade „Minas Edhel“ za doprinos fantastici bio je pisac Aleksandar Tešić.

2019
Drugi festival
GoTNiš
slika festivala

Drugo izdanje festivala, u skladu sa tada aktuelnom popularnošču tv-serije urađene po književnom serijalu „Pesma leda i vatre“ Džordža Martina, bilo je posvećeno „Igri prestola“. Posećenost u odnosu na TolkiNiš povećala se za 100%, te je GotNiš posetilo oko dve i po hiljade ljudi. Nastavljeno je u istom maniru, sa veoma bogatim programom koji je upotpunjen edukativnim radionicama za sve uzraste.

Dobitnik nagrade „Minas Edhel“ za izuzetan doprinos fantastici bio je Dejan Papić, vlasnik i direktor izdavačke kuće Laguna.

2021
Treći festival
od MITOLOGIJE do SUPERHEROJA
slika festivala

Nakon pauze od godinu dana (zbog pandemije Korona virusa) donesena je odluka da se festival održi u manjem obimu, sa lokalnim snagama i temom vezanom za mitologiju i superheroje. Iako po programu skromniji od prva dva, NišGard je pokazao da Niš kao grad itekako ima šta da ponudi ljubiteljima fantastike, tako da su slogani „Fantastika stanuje u Nišu“ i „Dobrodošli u Niš, prestonicu srpske fantastike“ bili opravdani.

Dobitnik nagrade „Minas Edhel“ za izuzetan doprinos fantastici bio je dr Marko Vasić, tolkinist.

2022
Četvrti festival
BetmeNiš 2022
slika festivala

 

Za četvrto izdanje festivala izabrana je tema vezana za viteza Gotama, Betmena, sa idejom da se na tribinama predavači pozabave stripovima i svim filmovima o Betmenu. Festival je, nakon pandemije, ponovo krenuo uzlaznom putanjom i imao odličnu posetu.

Novina su bili muzički gosti na otvaranju, ali i mešovita izložba „Vekovnici“ strip scenariste Marka Stojanovića iz Leskovca, kojem je dodeljena nagrada „Minas Edhel“ za izuzetan doprinos fantastici.

2023
Peti festival
VRAČEVI I MAČEVI 2023
slika festivala

Mali jubilej, pet godina festivala, proslavljen je internacionalizacijom same manifestacije pošto smo, po prvi put, imali goste iz inostranstva. Počasni gosti festivala bili su Piter V. Bret iz Njujorka (USA), svetski poznati pisac fantastike i Adrian Čajkovski iz Lidsa (Velika Britanija), dobitnik nagrade „Artur Klark“ za doprinos SF-u.

Festival je otvoren izložbom „Fantastični Bob“ legendarnog srpskog ilustratora Dobrosava Boba Živkovića kojem je „Minas Edhel“ dodeljen za životno delo (i izuzetan doprinos fantastici). „Minas Edhel“ dodeljen je i Piteru V. Bretu i Adrienu Čajkovskom koji su svojim delima dali veliki doprinos epskoj i naučnoj fantastici. Tema festivala bila je društvena igra „Dungeons & Dragons“ (Tamnice i zmajevi) pa otud i naziv festivala, istovremeno i aluzija na podžanr fantastike „Sword and sorcery“.

DOBITNICI MINAS EDHEL NAGRADE

dosadašnjih festivala fantastike

Se
Pisac
Stiven erikson
Peter V. Brett
Pisac
PETTER V. BRET
Adrian Tchaikovsky
Pisac
ADRIAN TCHAIKOVSKY
Artboard 1
Ilustrator
dobrosav bob živković
4
Strip scenarista
marko stojanović
Bob Živković
Tolkinist
dr marko vasić
2
Vlasnik i direktor izdavačke kuće Laguna
Dejan papić
3
Pisac
aleksandar tešić
Scroll to Top